Mgr. Jaroslav Presl – život na lodi II

V neděli 23.března 2014 v půl třetí odpoledne se více než padesát posluchačů pěkně usadilo v restauraci U Hlaváčků, aby si poslechli již druhé vyprávění člena spolku rodáků Mgr. Jaroslava Presla, bývalého důstojníka radioelektrické služby na zaoceánských lodích československé námořní plavby, o jeho cestách po světě.

Na začátku setkání poblahopřálpředseda spolku panu Karlu Ležákovi ze Slaného, který je dlouholetým členem, k jeho loňským 85. narozeninám. Připravenou gratulaci paní Alžbětě Pojerové k 80. narozeninám předají členové výboru spolku dodatečně.

Pak již začal povídání pan Jaroslav Presl. Na připravených snímcích ukázal překrásné záběry Země, které z kosmické lodi pořídil americký astronaut Douglas Wheelock. Posluchači sledovali záběry kontinentů s osvětlenými městy a temnými neobydlenými částmi zemí. Byly to překrásné snímky s kouzelnou hrou slunečního světla, které se dají pořídit jen z kosmické lodi.

V další části přednášky jsme viděli snímky, které pan Presl pořídil na ostrovech Lofoty a na nejsevernějším mysu Nordcap v Norsku, které považuje za zem s nejkrásnější přírodou.

Dál jsme také viděli snímky polární záře, kterou pan Presl viděl a popsal jako mimořádný úkaz. Viděli jsme také snímky přírodních živlů, mořských bouří a tajfunů.

Velmi zajímavé byly také záběry z New Yorku na mrakodrapy „Dvojčata“ a další nové výškové budovy, které vyfotil na své návštěvě USA. Nevšední byly také pohledy na letadlové lodi, které jsou obrovské, a přes to všichni obdivujeme, s jakou přesností musí na nich piloti přistávat a startovat. Z výšky vypadají jako malé skořápky.

Pan Jaroslav zajímavě vyprávěl o dalekých zemích a osobních setkáních s lidmi se kterými komunikoval radiotelegraficky ze své stanice v Horažďovicích, nebo z lodi.

Na závěr popsal zážitek z Rio de Janeira a překrásné fotky sochy Krista nad městem, které navštívil.

Přednáška byla velmi zajímavá a moc se líbila. Děkujeme panu Jaroslavu Preslovi, že se s námi podělil o své nevšední zážitky a vzpomínky.

Gratulace panu Ležákovi

Gratulace panu Ležákovi

Mgr. Jaroslav Presl

Mgr. Jaroslav Presl

Posluchači
Posluchači

 

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.