Beseda s Lubomírem Brabcem

Beseda Lubomír Brabec

Na neděli 23. října 2016 pozval výbor rodáků na besedu kytarového virtuóza pana Lubomíra Brabce.

Sál restaurace U Hlaváčků byl zcela zaplněn.Všechny přítomné přivítal pan Zahnbauer, předseda spolku.

Pak již začal zajímavý rozhovor Stanislava Jůdy s panem Lubomírem Brabcem.

Pan Brabec vyprávěl o svém dětství, jak začal hrát v 6 letech na housle a také plavat. Věnoval se více plavání, až ve 14 zjistil, že to nebude ta správná volba. Začal studovat konzervatoř, hru na kytaru a lesní roh. Po konzervatoři pokračoval v mistrovském studiu v Anglii na Royal Academy of Music. Pak již koncertoval po celém světě a spolupracoval s řadou dalších umělců z oblasti vážné i populární hudby – s Gabrielou Beňačkovou, Peterem Dvorským, Danielem Hůlkou, Pavlem Šporclem, Václavem Hudečkem, Lucií Bílou, Kateřinou Brožovou a dalšími. Pro kytaru upravil stovky děl jiných autorů a natočil více než 30 CD. Odborné kritiky ho řadí k nejbrilantnějším kytaristům světa.

V roce 2013 mu bylo uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy.

Od dětství jezdí na Šumavu lyžovat a také sjíždět Otavu. Na jedné cestě objevil domek v Čepicích a ten se stal jeho novým domovem. Bydlí zde trvale. Přišel na nápad postavit na mostě přes řeku sochu Svatého Jana Nepomuckého. Podařilo se unikátní dílo. Domluvil s autorkou skleněného oltáře v Dobré Vodě paní Vladimírou Tesařovou o zvláštní soše ze skla, která má dva obličeje, dívá se na vodáky i na pěší na mostě. Uspořádáním koncertu jeho přátel na hradě Rábí získal peníze na její realizaci.

Je nadšeným cestovatelem. Již 3x navštívil Antarktidu, proto může nosit zlatou náušnici. V roce 1997 uskutečnil na lodi Greenpeace Artic Sunrice u ostrova Nelson v Antarktidě vůbec nejjižnější koncert klasické hudby v historii . Při další návštěvě nejjižnějšího světadílu, kterou absolvoval na jachtě, se potápěl v ledové vodě a všem posluchačům přiblížil, jaký je to mimořádný zážitek.

Na dotazy posluchačů odpovídal velmi srdečně. Dozvěděli jsme se, že v rodné Plzni pořádá každoročně koncerty a v Praze Pražské hudební večery, kam si zve stále nové hosty.

Pokud si zlomí nehet, hlavní nástroj kytaristy, použije k opravě nehtu vteřinové lepidlo . Cvičí každý den, je to nutné pro hybnost prstů.

Vlastní dvě koncertní kytary od japonského mistra. Hraje pouze klasickou hudbu. Používá americké nylonové struny La Bella, které dostává od výrobce za jejich propagaci. Má vizuální paměť, koncerty hraje zpaměti. Na konzervatoři učil jen 3 roky.

Mluví dobře anglicky.

Na závěr besedy poděkoval všem přítomným za pozornost a rozloučil se s přáním, že se jistě brzy setkáme na jeho koncertě v Horažďovicích. Pan Lubomír Brabec je velmi charizmatický člověk . Jeho zajímavé vyprávění všechny zaujalo.

Hudba začíná tam,kde skončilo slovo.

Autorem fotografie je Mgr. Jaroslav Presl.

Lubomír Brabec

Lubomír Brabec

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.