Adventní posezení s punčem

Na třetí adventní neděli 11. prosince 2011 připravil SRP druhé posezení s punčem. Na předvánoční povídání pozval předseda spolku svého přítele pana Dr. Jana Stráského, ředitele Národního parku Šumava a předsedu Klubu českých turistů.

Po úvodním povídání o rozloze, vzniku a zvláštnostech Národního parku se řeč dostala na boj s kůrovcem. Při promítání snímků s kůrovcem a záběrů boje s ochranáři Dr. Stráský vysvětlil, jak je složité dodržet všechny zákony v první bezzásahové zóně i na dalším území NP. Vysvětlil také, jak se zasahuje proti kůrovci loupáním kmenů nastojato a proč se zakracují suché stromy kolem cest značených pro turisty. Odpověděl i na dotaz, kam se prodává dříví z poražených stromů na Šumavě a kam jdou peníze z prodeje.

Dozvěděli jsme se také, jak je těžké prosadit novou turisticky značenou trasu i přes to, že jich na Šumavě bylo v minulosti víc než nyní . Zajímavostí bylo také, že se letos našel u Plešného jezera strom starý 549 let, přestože se již dlouho tvrdí, že staré stromy již na Šumavě nejsou.

Beseda byla velmi zajímavá a  všech 75 přítomných posluchačů vyslechlo povídání o událostech na Šumavě, o kterých slyšíme v mediích, přímo od člověka nejpovolanějšího.

Poslední akce v roce 2011 se vydařila.

Adventní posezení 2011

Adventní posezení 2011

Dr. Jan Stráský

Dr. Jan Stráský

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.