Výlet do bavorského Kötztingu

Spolek rodáků a příznivců města Horažďovic připravil na pondělí 28. května 2012 pro své členy a zájemce z města celodenní výlet.

Cílem cesty byla obec Steinbühl a město Kötzting v Bavorsku, kde se konal již 600. ročník Svatodušní jízdy koní na památku události z roku 1412.

V 6 hodin ráno vyjel obsazený autobus firmy Vichrtour směrem na Sušici, Hartmanice a Železnou Rudu do Steinbühlu. Tady jsme měli čas prohlédnout si krámky se suvenýry a občerstvením a již se rozezněly zvony, které vítaly procesí. V čele průvodu, který přijížděl z Kötztingu jel muž s křížem, dva mládenci s lucernami a biskup, s ministranty. Za nimi přijížděli muži a chlapci z města i okolí.

Ze stráně nad silnicí jsme dobře viděli na jezdce ve „walderských“ krojích.

Všechny zaujalo velké množství plemen a barev koní, kteří projížděli v průvodu. Napočetli jsme jich 950. Byla to nádherná podívaná. Po slavnostní mši se většina koní vracela průvodem do Kötztingu, kam jsme přejeli autobusem. Tady se na náměstí konalo dekorování koní, kteří se zúčastnili průvodu již vícekrát. Celé město bylo vyzdobené a oslavy včetně pouťových atrakcí a stánků s bílými klobásami a tupláky piva trvaly celé odpoledne.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili v hotelu Rovina nad Hartmanicemi. V  hotelu postaveném ve stylu roubené chalupy jsme se občerstvili a vypověděli svoje dojmy z nevšední pouti v Kötztingu.

Cestou jsme zajeli do Čepic, kde byl na mostě v polovině května odhalen oboustranný skleněný reliéf svatého Jana Nepomuckého, patrona vodáků. Jeho autorkou je paní Tesařová, se kterou jsme 28.října 2010 besedovali. Zvláštní skleněný reliéf ještě potvrdil pěkné zážitky ze Svatodušního pondělí.

Vyzdobení koně v průvodu

Vyzdobení koně v průvodu

Rodáci sledují průvod

Rodáci sledují průvod

Společná fotka před Sv. Janem v Čepicích

Společná fotka před Sv. Janem v Čepicích

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.