Trefen šumavským genem – Přemysl Čech

V neděli 26. října 2014 v půl třetí odpoledne se téměř čtyřicet posluchačů usadilo v restauraci U Hlaváčků. Přišli si poslechnout vyprávění PhDr. Přemysla Čecha, redaktora České televize a rodáka ze Sušice. Přijel na pozvání Stanislava Jůdy, jeho bývalého spolužáka z Gymnázia v Sušici, představit svoji knihu Trefen šumavským genem.

Na začátku nám pověděl několik příběhů ze svých cest po světě, kde natáčel reportáže pro pořad Objektiv. Velmi zajímavé bylo setkání na Kubě s člověkem, který se znal s E. Hemingweem. Podle něj napsal spisovatel knihu Stařec a moře. Humorné bylo i vyprávění o zvyku zamykání zámků v horách v Číně, které si redaktor špatně vysvětlil a pravý význam se dověděl až v Praze od rodilé Číňanky

Pak jsme již poslouchali vyprávění o kapitolách z jeho knihy. Přibližuje příběhy lidí, věcí a míst ze Šumavy. Rodinu Honesových, kteří zůstali na Šumavě, i když jako Němci měli odejít.

Příběh právníka JUDr. Václava Hrabánka, který z Prahy odešel na Šumavu a v mlýně na Žežulce v Pekelském údolí , kde nebyla elektřina, choval Huculské koně a maloval šumavské podmalby, obrázky, které se malují na sklo zrcadlově obrácené. Vyprávěl o Janu Werichovi, o jeho chatě u Velhartic a jeho cestě do Německa v roce 1968, o „lesní manekýně“ Dagmar Brčákové, která opravuje starý dům na Prášilech, fotí neznámé houby a se svojí kamarádkou Lucií Bílou podporují některé dobročinné akce na Šumavě. Dozvěděli jsme se také historii stavby domu Zdeňka Bakaly na Srní. Příběhy ještě dalších postav z jeho knihy nám pan Čech vyprávěl velmi poutavě a projevem, na němž bylo poznat, že vyjadřovat se na veřejnosti a před televizními kamerami je pro něj běžná rutina.

Na závěr ještě promluvil o práci v televizi, která se velmi zrychluje a modernizuje. Dnes je možné kteroukoli akci do 15 minut vidět ve zpravodajství živě. Po 5 letech, kdy působil v ekonomické redakci, teď pracuje na projektech o 1. světové válce a nyní připravuje pořad k výročí 17.listopadu.

Povídání bylo velmi zajímavé. Škoda , že přišlo méně posluchačů než obvykle.

Termín byl změněn, protože 28.10. 2014 pan Čech nemohl přijet.

Přemysl Čech představuje svou knihu.

Přemysl Čech představuje svou knihu.

Přemysl Čech diskutuje s rodáky.

Přemysl Čech diskutuje s rodáky.

 

 

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.