Ragby v Horažďovicích

Vážení čtenáři,

letos v říjnu skončilo mistrovství světa v ragby, které mnozí z nás se zájmem sledovali. V souvislosti s touto událostí chceme vypátrat historii tohoto sportu v Horažďovicích.

V padesátých letech existovala po první ragbyové lize (dnešní extraliga) druhá soutěž v pořadí, která nesla název Přebor české oblasti, byla rovněž záležitostí převážně rezerv prvoligových týmů a v roce 1958 bylo v této soutěži konečné pořadí: 1. Spartak Praha Sokolovo (Spartak Praha), 2. AZKG Praha B (RC Praga), 3. Motorlet B (RK Petrovice), 4. Dynamo Praha B (Slavia Praha), 5. Dukla Horažďovice, 6. Dynamo Spoj Praha.

Na webu České rugbyové unie se dále dočteme: V roce 1956 na základě negativního hodnocení ragby před armádními představiteli z úst trenéra ledního hokeje SSSR A. Tarasova bylo zrušeno ragby v Ústředním domě armády Praha (tehdejší název Dukly Praha).

Na internetu je o ragbyové Dukle Horažďovice ještě jedna zmínka (v souvislosti s úmrtím ragbisty Motorletu Praha Jiřím Urbanem) – 24.4.1958 sehrál Motorlet Praha utkání proti Dukle Horažďovice s výsledkem 30:15.

Prosíme pamětníky o poskytnutí případných informací nebo případně zapůjčení fotografií z účinkování ragbyového týmu Dukla Horažďovice na Lipkách panu Lukešovi (Papírnictví Lukeš). Chceme tak zdokumentovat tuto zajímavou epizodu sportovního dění v Horažďovicích.

Karel Lukeš, Stanislav Jůda

This entry was posted in Nezařazené. Bookmark the permalink.

Comments are closed.