Advent 2015

V neděli 29. listopadu 2015 ve 14 hodin se sešlo více než 40 rodáků v restauraci U Hlaváčků na adventním posezení s punčem, poslední akci v roce 2015 připravené výborem rodáků.

Hostem byl PhDr. Přemysl Čech, redaktor České televize. Po loňském úspěšném vyprávění o knize Trefen šumavským genem nám letos přiblížil dvacetidílný seriál příběhů z 2. světové války, jehož byl spoluautorem.

Na úvod besedy nám promítl překrásné snímky řeky Křemelné, kterou považuje za nejhezčí řeku. Na snímcích jsme viděli záběry okolí řeky, které je nazýváno Česká Kanada, a záběry peřejí , vodopádů a obřích hrnců.

Pak nám přiblížil některé příběhy ze seriálu Jaro 45. Málo známý příběh o střetu amerických a německých vojáků v obci Zhůří, ve které přišlo o život 10 amerických vojáků, nejvíce na konci války.

Další příběh dokumentoval hledání Štěchovického pokladu, který se pokoušelo od r. 1946 najít několik skupin lidí a dosud nebyl nalezen.

Také jsme viděli záběry americké armády odtajněné až letos, 70 let po konci války. Na záběrech byla zachycena cesta amerického generála George S.Pattona po amerických posádkách v Horažďovicích, Sušici a Strakonicích v roce 1945.

V poslední části besedy jsme si připomněli, jak se v Sušici, v Kašperských Horách a v Plzni prokazovala úcta americkým osvoboditelům. Pomníky postavené po válce byly v době vlády KSČ několikrát odstraněny a v 90. letech opět odhaleny.

Zvláštní příběh měl i legendární pomník , tank č. 23 . V Praze byl první tank č. 24 a byl to jiný typ tanku, než byl vystavený. Nyní je nabarvený na růžovo ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.

Pro příští rok , kdy oslavíme výročí narození Karla IV, připravuje pan Přemysl Čech cyklus o Karlu IV. Bude v něm připomenuto dolování zlata v Kašperských Horách a další příběhy spojené s dobou Karla IV.

PhDr. Přemysl Čech je zkušeným redaktorem České televize. Letos dostal poděkovaní od ředitele ČT za 30 let práce.

Povídání doplněné mnoha autentickými snímky a dobrým punčem paní hostinské bylo velmi zajímavé a na začátku adventu přineslo chvíli vzpomínání na časy minulé a pohodu do nedělního odpoledne.

Všem rodákům a příznivcům města Horažďovic přejeme klidné Vánoce a v novém roce 2016 pevné zdraví , hodně radosti a spokojenosti. Těšíme se na setkání při dalších akcích spolku.

Marie Šimonová, fotografie Mgr J. Presl

PhDr. Přemysl Čech

PhDr. Přemysl Čech

Posluchači

Posluchači

Američtí důstojníci na archivním záběru

Američtí důstojníci na archivním záběru

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.