Jidřichův Hradec

Poslední zájezd SRP v roce 2016 se uskutečnil dle plánu v neděli 11. září.

Zcela zaplněný autobus vyjel již v 9 hodin ráno do jižních Čech.

První zastávkou byly Albrechtice nad Vltavou. Rodáci navštívili unikátní kapličkový hřbitov. První malby v arkádových kapličkách pocházejí z roku 1841. Jsou na nich obrazy a verše věnované zesnulému. V dalších letech byly kapličky doplňovány a opravovány až na počet 108. Naposledy byly malby restaurovány v letech 2012-2013.

Další zastávkou na cestě byla nová rozhledna Rýdův kopec nedaleko obce Děbolín, 6 km od Jindřichova Hradce. Rodáci prošli asi1 km dlouhou cestou k rozhledně. Ti mladší vystoupali 128 schodů na vyhlídkovou terasu ve výšce 24 m. Rozhledna má půdorys rovnostranného trojúhelníku- trigonu. Cestou k autobusu mnozí ochutnali zmrzlinu v místním stánku.

Pak rodáci dorazili do Jindřichova Hradce, kde se podívali na jednu produkci v Aqua show sv.Florián. Kombinace světelných efektů, videoprojekce a obrazců za pomoci padající vody poskytuje nádhernou podívanou.

Poté se všichni vydali do města a zamířili do Jindřichohradeckého muzea, kde jsou proslulé Krýzovy jesličky. Je to největší mechanický lidový betlém na světě, zapsaný v Guinnessově knize rekordů.Návštěvníci shlédli Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec, kostel Nanebevzetí panny Marie, kterým prochází 15. poledník, sousoší Nejsvětější trojice na 20 m vysokém sloupu, který je téměř na všech pohlednicích města. Památek a míst, které stojí za to navštívit, je ve městě opravdu mnoho a každý si vybral. V 17. hodin jsme ještě shlédli poslední produkci v Aqua show a pak jsme již odjížděli domů.

Počasí bylo ještě letní a přispělo k tomu, že se výlet opravdu vydařil.

Na kapličkovém hřbitově v Albrechticích

Na kapličkovém hřbitově v Albrechticích

Rozhledna Rýdův kopec

Rozhledna Rýdův kopec

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.