Beseda s panem Emilem Kintzlem

Na neděli 9. dubna 2017 pozval výbor rodáků na besedu pana Emila Kintzla. Sál restaurace U Hlaváčků byl zcela zaplněn. Pan Zahnbauer, předseda spolku, všechny přítomné přivítal a pana Kintzla představil.

Pan Emil Kintzl (1934) na Šumavě prožil celý svůj život a je uznávanou šumavskou legendou. Pracoval jako učitel, působil v Hartmanicích, Srní a Kašperských Horách. V důsledku neustálých konfliktů s režimem byl v roce 1975 donucen učitelské povolání opustit a dalších čtrnáct let pracovat v kotelně jako topič. Žije v Kašperských horách, věnuje se turistice, sportu, zejména lyžování, a sbírá příběhy o starých, dnes už zaniklých osadách a obcích, které v bouřlivém 20. století zmizely z mapy šumavského kraje.

V krátkých pořadech na internetové televizi Stream vypráví příběhy z míst, které ze Šumavy zmizely. Na pozadí zarostlých zbytků domů ukazuje fotografie stejných míst před válkou, kdy v místech žilo mnoho obyvatel české i německé národnosti. Konec vesnic uspíšilo zřízení vojenského výcvikového prostoru, kdy byly obyvatelé vystěhováni a domy rozstříleny.

Pan Emil Kintzl doplňoval 12 promítaných příběhů vtipnými poznámkami a historkami, které se v natočených příbězích nezmínily a často sklízel potlesk a smích.

Autorem fotografií je pan Josef Chalupný.

Promítání Zaniklé Šumavy

Promítání Zaniklé Šumavy

Pan Emil Kintzl vypráví

Pan Emil Kintzl vypráví

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.