Výlety na rok 2022 a výlet do Prahy

Na rok 2022 vybrali rodáci na výroční schůzi tři z navrhovaných výletů.

  • Praha –ZOO- botanická zahrada, zámek Troja
  • Lipno- výlet lodí, hrad Rožmberk
  • Točník- hrad, Dobřív-Vodní hamr

Točník- hrad, Dobřív-Vodní hamr

Všechny výlety se podařily a rodáci děkují paní Jitce Moserové a výboru za jejich přípravu a organizaci.

Na první výlet v roce 2022 se v sobotu 21. května vypravilo 39 účastníků.

Cílem byla Praha, konkrétně Troja. Program si tentokrát každý vybral podle svých představ. Na výběr byla botanická zahrada s velkým skleníkem Fata Morgana, kde právě končila expozice tropických motýlů, zámek Troja a pro dětské účastníky ZOO. Autobus pana Vichra dovezl rodáky až k nové Trojské lávce a pak se každý vydal podle svého. Většina zdolala kopec a spoustu schodů až k botanické zahradě ke skleníku Fata Morgana. Zde kromě zajímavé expozice tropických rostlin a akvárií plných tropických ryb probíhala výstava tropických motýlů. Výstava ukázala tajemství stavby motýlích křídel, jak vypadají oči, nohy nebo tykadla u housenek i dospělých jedinců. Exponáty se vylíhly z 5500 kukel původem z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Motýli poletovali kolem návštěvníků a spolu s tropickými rostlinami to byl velmi nevšední zážitek.

Dalším cílem byla prohlídka Trojského zámku. Zámek byl postaven jako letní sídlo v 17. století. Je to velká vila italského stylu. Po rekonstrukci v roce 1976-1989, kdy byly obnoveny výmalby, zámek využívá Galerie hlavního města Prahy. V pokladně každý dostal podrobný popis maleb ve všech místnostech a bylo na něm, jestli se zakloněnou hlavou pozná na stropě popsané postavy a výjevy z bájí. V zahradě zámku probíhal festival propagujícího kraftové pivovary a jejich piva se zvířecími názvy. Výtěžek z akce byl určen na pomoc pro ďábly medvědovité na Tasmánii. Na festivalu vystoupili známí hudebníci, např. Děda Mládek Illegal Band, Laura a její tygři, a tak bylo příjemné posedět v zámeckém parku.

Děti nejvíc lákala ZOO. Prohlídka byla velmi zajímavá a zábavná. Někteří účastníci stačili navštívit všechny nabídnuté cíle a ještě shlédli závody na divoké vodě na blízkém slalomovém kanálu vTroji.

Během celého dne si každý zašel na oběd, pivo nebo jiné občerstvení a nakonec se všichni sešli u trojské lávky.

Výlet s takto volným programem se všem líbil. Přispělo i pěkné počasí.

Praha2022_1
Praha2002_2
Praha2022_3
Praha2022_4
This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.