Chýnovská jeskyně a Sezimovo Ústí

Výlet do Chýnovské jeskyně, který proběhl v neděli 11. června 2023, byl předem avizován jako fyzicky náročný cíl, a proto byla na tomto zájezdě menší účast. Nicméně valná část zúčastněných si na pokoření vápencové jeskyně s 330 schody nahoru a dolů troufla. Se slovy: „Když ne dneska, tak už nikdy“ se všichni odvážně vrhli do nitra jeskyně. Trasa byla opravdu náročná, ale až na malé karamboly s nízkým průchodem, všichni přečkali prohlídku bez úhony. Po prohlídce jsme si doplnili další informace o jeskyni v přilehlém informačním centru, kde jsme si prošli obsáhlou expozici jeskyňářství, doplněnou o video natáčené v části zatopené vodou.

Druhým cílem výletu bylo Sezimovo Ústí, vila manželů Benešových. Samotná vila zasazená v parku anglického typu je po své renovaci a navrácení do původního stavu pěknou ukázkou nejen vkusu manželů Benešových, ale celkově reprezentuje řemeslnou zručnost a vkus tehdejší doby.

Čekání na komentovanou prohlídku si většina účastníků krátila obědem a jiným občerstvením v přilehlé restauraci, někteří zdatní si našli čas a vydali se (vlastně vydaly) pěšky až do Tábora, který plynule na Sezimovo Ústí navazuje.

Zpět do Horažďovice nás opět dopravil bezpečně řidič pan Kačena. Trochu nás ale mrzí, že avizoval ukončení své šoférské kariéry. Už jsme si na něj za ta léta zvykli. Jeho couvání s autobusem nám bude chybět. Tak uvidíme na podzim, jestli to myslel vážně.

Text a fotografie Martina Šůsová

This entry was posted in Akce spolku. Bookmark the permalink.

Comments are closed.